Wednesday, April 30

'dont judge'

Assalamualaikum..it is so true as the saying say.."DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER" tapi dalam kehidupan kita menda ni banyak di aplikasikan dalam kehidupan kita...kalo nak di panjang kan citer maksud kata2 ni adalah jangan menilai seseorang itu hanya dengan rupa sahaja..walaubagaimanapun..memang this saying boleh di terjemahkan and boleh diguna pakai secara straight forward...kalo macam tue...maksudnya lebih kurang..(bukan lebih kurang lagi dah..memang ni la maksudnya kan..)

-buku ni contohnya.. kulit dia punya la comey..tapi dalam dia dah koyak..huhukk-

'JANGAN MENILAI BUKU ITU MELALUI KULITNYA'..benda ni penah terjadi dalam hiduku pada satu masa dulu...(waceh..cam dah lame sangat je...padahal baru tahun lepas bulan 6...hehehe...) mase tue..kawan aku ada kasik satu novel..ntuk pengetahuan korunk* aku ni dulu…dulu la...suke la layan Novel2 romentiks tue kan.hihih...beselah...Girls..cam citer Ombak Rindu,sambungan die..peh tu...agak banyak gak la..novel2 yang agak merepek dan streotaip yang penah dibaca oleh aku yang malas nak baca buku teks sekolah mahupun buku rujukan ini...welll..tue cite lame....huhu..owh ye berbalik semula kepada cerita kawan aku yang memberikan novel
tadi..tajuknya..'Bagaikan Puteri'...huhuhu...melihatkan tajuknya sahaja...dengan menggunakan pengalaman yang amat cetek yang penah aku alami...aku dah dapat meneka keseluruhan jalan ceritanya..hohoho...(sungguh pandai aku bermadah rupanya)....tapi...kawan aku dengan tegasnya..dan dengan reaksi mukanya seakan2 pengetua yang sedang memandang muridnya yang tengah mencalarkan kereta Proton Saga baru bewarna biru metallicnya yang baru jer sampai semalam..not to mention..yang special edition punya...jadi...cubalah anda sumer bayangkan bagaimana horror nya
rupa kawan saya tadi...dan dengan muka yang dah prefect tue...

-muka ni takde kena mengena ngan muka kawan aku, gambar sekadar hiasan-
die dengan yakinnya berkata.."ko baca dulu...RamliAwang Murshid ni tak sama tau dengan penulis yang ada kat malaysia ni....citer die tentang citer Fantasi..ngan tapi di garap dengan sangat bijak oleh RAM tue tau...ko mesti baca buku ni...ni trilogy...tapi aku ada dwilogi* jer.."(hurmmm tak delah serius sangat pun menda yang kawan aku nak cakap ni kan..apasal aku describe muke die teruk sgt..tak pelah..die tak tau pun...huhuhu) and atas kesungguhan die yang selayaknya diberi anugerah tue..aku pun dengan hati yang bertujuan mulia iaitu untuk tidak mengecewakan kawan ku itu..mulalah membaca novel tadi...fuuuhhhhh...seakan2 berada di dunia lain bila sahaja aku mula membaca novel itu...aku dibawa ke dalam dunia fantasi yang seakan2 realiti...aku seakan2 tak mahu berhenti membaca buku kerana takut akan kembali ke dunia yang nyata dan agak tah ape2 ni..(dunia aku je la,,)dan dari situ la..aku plak menjadi salah seorang yang menebalkan wallet penulis buku itu dengan membeli dua dari trilogi cerita tue...cos mase tue baru dua je yang dah siap..yang last punya rasanya dah kuar..tak tau la...aritu kakak aku kata ada kat paper iklan die nanti aku cek.. itulah penangan novel itu..tapi usaha aku tak berhenti setakat menebalkan wallet penulis itu sahaja..malahan!aku telah pun mengheret 2 orang kakak kesayangan aku yang telah pun bergelar ibu tu untuk menjejaki dunia yang telah 'menghanyut' kan aku tue...hahaha...and akibat dari usaha yang tak berapa mulia aku tue...aku telah pun menyebabkan 3 orang anak buah aku yang comel2 dan cute2 tue makan megi..kerana ibu mereka telah di bawa ke dunia itu...huhuhu...dan hanya sempat tuk masak megi jer tuk diorang...nasib baik la masa tue aku ada kat umah kakak aku..dan aku pulak di pertanggungjawabkan untuk memasak dinner tuk anak2 buah aku yang adorable tue...pulak...dah nasib badan...huu...tue la die..

-anak buah aku yang comel2…dari kiri, Korn, Enon, Nam, Enon-




walo apepon...moral of the story is..jangan nilai apa benda pun dari luaran jer...kadang2 kulit depan dia punya lah cantik warna warni lagi.pastu hardcover lagi..tapi.isinya..bosan..huhuu..contohnya..buku sejarah tingakatan 4 n 5 (sorry cikgu Ayu..)bukan aku cakap ni sebab aku dapat sejarah 4 dalam SPM..cuma nak kasi contoh je.. tuelah...n ntuk pengetahuan korunk yang nak tau,sejarah aku masa PMR A tau..walopun cover buku sejarah mase form 1 till form 3 dulu tak la secantik sekarang...lagi pulak..sume hitam putih...tapi aku sangat suka sejarah masa elementary low school dulu..tahlah..sebab kita belajar pasal sejarah Malaysia kot masa tue..tu aku smangat skit tu..

 -buku camni aku rase kalo tengok kulit dia pun
kita dah tau pasal ape kan..tapi ye lah…who knows kan???-


anyway...sebnarnya..aku bukan la nak bercakap pasal buku sangat pun hari ni..walopun nampaknya dah lebih dari separuh page dekat blog ni aku tulis pasal buku.aku nak bercakap pasal manusia hari ni..atau dalam bahasa scientificnya Homo Sapien ada yang cakap Homo Sapien Sapien..kalo korang nak tau sangat g la tanya dokter atau sesape yang berkenaan..okey...baiklah..mari kita mula kan pasal makhluk yang bernama manusia ni...mereka ni adalah satu ciptaan yang sangat unik dan sangat2 berbeza antara satu sama lain..biar ada pun persamaan..tapi rasanya tak da satu pun diantara beberapa trilion
manusia dalam dunia ni yang sama dari semua aspek dalam kehidupan mereka..even kembar seiras pun mempunyai cap jari yang bebeza walopun semua tingkah
laku dan kegemaran atau interest diorang adalah sama sebijik dan sejibik..


-diorang ni bukan kembar..walopun perangai lebih kurang-
disebabkan oleh fakta yang telah di buktikan oleh ramai pakar ni..(tak perlu lah rasanya aku sebutkan disini nama pakar2 tue..korang cari lah sendiri yek) kita perlulah berhati2 dalam memilih kawan.rakan pasangan hidup pasangan bergaduh atau apepun yang melibatkan makhluk yang bergelar manusia ni...jangan sesekali menilai mereka dari satu sudut atau hanya dari luaran sahaja..walopun muka orang tue nampak hensem dan baik...jangan lah anda terus terjatuh hati dan jantung dengannya dalam sekelipan
mata..kelipkanlah mata anda berkali2 dahulu kemudian...kenalilah dia dengan lebih dekat..kemudian,barulah anda boleh menilai mereka..ingat tue..bukan sumer orang nampak baik adalah baik...dan bukan sumer orang nampak serabai adalah tidak baik...

-kelipkan mata anda…ni mata aku yang sebenar tau!






-tapi kalau muka hensem -                                             
camni ada ke yang pikir dia jahat???      
                             



ni terjadi pada aku yang pada satu malam telah pergi ke pasar malam untuk..(tak perlulah untuk dinyatakan disini kan...) aku ternampak lah segolongan anak2 muda lelaki yang rasanya sekolah pun tak abis lagi..dengan pakaian diorang..yang sukar untuk ditafsirkan dari zaman mana datangnya fesyen tersebut...dan macam2 lah perkara jahat tentang belia yang sedang melepak tadi bermain2 di minda ku ini...tidak lama kemudian diorang pun bergerak meniggalkan tempat yang sudah panas rasanya akibat hempapan punggung diorang tue...dalam perjalanan diorang yang dirasakan macho itu..diorang sempat singgah
di sebuah gerai yang menempatkan Persatuan Orang2 Buta yang sedang bermain alat muzik..untuk menambahkan drama nya lagi...diorang turut menghulurkan derma atau sedekah kepada golongan tersebut..jadi..teruslah aku termalu dengan diri sendiri yang walopun rasanya aku lagi mampu dari diorang ni pun tak pegi bersedekah..(tengok..lagi2 nak berfikiran negatif..mana tau diorang anak orang kaya kan...)


-bukan…bukan..mereka bukanlah belia yang saya maksudkan tadi..saya rasa anda pun dapat meneka yang mereka bukanlah belia yang suka melepak kan..mereka ni belia harapan negara (sy dapat royalti untuk tulis bnda ni..time kasih,,,).-




begitulah gamaknya tuan2 dan puan2...ingatlah pesanan dari orang yang tak berapa arif ni...jangan tengok n nilai orang tu dari satu sudut or dari satu segi jer okay....dan sentiasalah ingat peribahasa tadi.."DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER" peribahasa ni sangat2 berguna rasanya dalam kehidupan kita yang penuh dengan dugaan lebih2 lagi sekarang ni..akhir kalam...sama2lah kita merenung diri...(wa ceh...) dan rasanya tak terlambat atau sama2 lah kita berharap ia tak terlambat untuk doakan ADIK SHARLINI semoga dia di lindungi dari segala malapetaka dan perkara2 yang tak baik..ok...sekian...

-writingmoonapril3008,12:15pm-

                                

1 comment:

Nadia said...

aku pnah baca buku Enid Blyton yang Amelia Jane tu...wah rindu gle cite kanak2 dulu 8D

dan aku juga mudah tertarik ngan cover buku/majalah/etc semata2 sbb de cantek. hahaha.