Sunday, August 17

Majlis Persandingan 160808

Selepas je hari jumaat iaitu majlis pernikahan abang aku berlangsung,majlis persandingan atau kenduri di sebelah pihak perempuan pula di adakan. Dalam adat Negeri Sembilan, kenduri ni dinamakan NGANTA atau dalam erti kata lain menghantar. Kalo perempuan ke pihak lelaki NYOMBAH atau pun menyembah. kenduri kat rumah aku insyALLAH akan diadakan pada 1.11.2008 nanti,kenapa agak lewat akan diterangkan selepas ini.Di kesempatan ini juga aku nak mejemput sesiapa sahaja yang membaca blog ni untuk dtang kerumah aku ekh.pada hari yang berbahagia dan SANGAT PANAS tersebut,rombongan kami ke pihak perempuan diiringi dengan 2o buah buah kereta dan hampir 50 orang termasuk kanak2 dan bayi2kami bertolak meninggalkan rumah pada lebih kurang jam 11.30 tengah hari dan berkumpul di Batu Kikir sebelum meneruskan perjalanan.

Sesi bergambar di rumah..ye..sesi ni memang wajib walaupun mase tak mengizinkan..huuhu


mak ayah and angah bergambar buat kali terakhir...sebelum g..

yeah..the little dida also wants to get in..


orang2 veteran yang turut sama menyertai rombongan tersebut.


dari kiri : along ida mak ngah,wansu,the groom,Mak long sipah,pak long.and yang interframe kat blakang tue along and baby.


kami yang tumpang glemor kat mercedes pak long aku.huhu

lagi...gambar kat depan umah...


dan lagi....

Selesai sei bergambar pertama itu kami pun bergerak meniggalkan rumah.(naik kereta of course..)

video

perjalanan pun bermula...

antara baby yang ikut serta..baby irfan anak pak teh...


sesampainya kami pun berkumpul kat tempat yang sangat panas tue..(perhatikan selendang aku dah berubah tempat huhuhu)
gadis pembawa hantaran..wakh...naseb baik ada diorang..kalo tak bosan gak..huhuhuh
(baju biru : ikin. baju kuning : ayu)


langkah bak seorang pahlawan..wakh...


diorang yang mule2nya malu2 nak pegang tangan..


selepas ditegur oleh pengapit abang aku..barulah kak ima mengorak lan


video

langkah masuk ke rumah..fokus kat saat 0:08 hehehe




Dan majlis persandingan pun bermula dengan upacara duduk atas pelamin dan diikiti upacara salam menyalam.


upacara duduk atas pelamin..

dalam gambar ni pun ayah ada berkata sesuatu..tapi lupe dah..huhuhuh


mak yang sayu.....


pengatin yang memalu..adakah?????????????

pose mahal dari mereka..


MAKAN MAKAN MAKAN!! dah penat tengok pengantin..ni lah yang di nanti2 kan..huhuu..

live band pada hari tersebut...


huuuu...nak gak makan kat sini..


tengoklah..kak long aku dapat duduk kat vip seat..


dan lauknya mestilah lebih menarik...


tak dapat makan kat situ aku angah ngan anak buah aku bercadang mengacau mereka dengan mengambil gambar.


GAMBAR GAMBAR GAMBAR!!!! momen2 indah yang berjaya di capture pada hari tersebut..

indahkah...wakh2...


yang ni indah lah..sebab ada diorang..huhuhu..


bunga manggar penyeri majlis..

line up nak makan..huhu


antara bayi yang menyertai rombongan Balqis Bahiyah


bayi lagi...Hakimi..

Hani ngan rambut permnya..

And the HIGHLIGHT beside the pengantin for that day are :


The singgah sana..


hantaran dari pihak kitorang tak sempat nak amik satu2..


hantaran dari pihak perempuan.. 1

hantaran 2..

hantaran 3..

hantaran 4..

hantaran 5..

hantaran 6..

hantaran 7..

that's all...till then...ja....

3 comments:

Nadia said...

best gle kenduri kawen...memang season ek skarang...rindu weh nak pegi kenduri T_T

tahniah kepada abang Kema~

perantau.timur.tengah said...

banyak2 la gambar2 dik noi.. best sgt.. great job.. nice blog.. keep it up k.. thanks for the link.. linked yours too.. apsal tak bgtau awal2.. hehe kim salam tahniah ngan abg ujang k!

aishahZ said...

waa..np ak xtau erk kem kenduri nih..ihii..
tp klu tau pn,cm xleh g jerk..hehe..
sbb kt ganu masa tuh..hehe..